top of page

AHA Vs. BHA

Bijgewerkt op: 9 apr.

AHA (Alpha Hydroxy Acid) en BHA (Beta Hydroxy Acid) zijn twee soorten chemische exfolianten die vaak worden gebruikt in huidverzorgingsproducten. Hoewel ze allebei exfoliërende eigenschappen hebben, zijn er enkele belangrijke verschillen.


Dit is wat je moet weten: AHA (Alpha Hydroxy Acid) AHA is oplosbaar in water en voornamelijk afkomstig uit natuurlijke bronnen zoals fruit (bijv. glycolzuur uit suikerriet, citroenzuur uit citrusvruchten en appelzuur uit appels).

Het werkt door de verbindingen tussen dode cellen aan het huidoppervlak af te breken, waardoor deze worden afgestoten en er een frissere, stralende huid onder tevoorschijn komt.

AHA's worden meestal aanbevolen voor de droge of door de zon beschadigde huid, omdat ze hydrateren en fijne lijntjes, rimpels en een ongelijkmatige teint helpen verminderen. Ze kunnen ook de absorptie van andere huidverzorgingsproducten verbeteren, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op je huidverzorgingsroutine.


BHA (Beta Hydroxy Acid): BHA is in olie oplosbaar en salicylzuur is de meest gebruikte vorm in huidverzorging. Het kan diep in de huid worden opgenomen via de huidvetten, waardoor poriën worden gereinigd en dode huidcellen worden verwijderd.

BHA staat bekend om zijn vermogen om overtollige olie te verwijderen en poriën te ontstoppen, waardoor het bijzonder geschikt is voor de vette, acne gevoelige of verstopte huid. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen roodheid te kalmeren en acne-gerelateerde ontstekingen te verminderen.

BHA kan een goede keuze zijn voor mensen met een gevoelige huid, omdat het over het algemeen minder irriterend is dan AHA.


Als je moet beslissen welke je gaat gebruiken, houd dan rekening met je huidtype, huidproblemen en persoonlijke voorkeuren.

Voor de droge of door de zon beschadigde huid kunnen AHA's zoals glycolzuur of melkzuur hydratatie bieden en huidvernieuwing bevorderen.

Aan de andere kant, als je een vette, acne gevoelige of verstopte huid hebt, kan BHA, zoals salicylzuur, effectief overtollige olie, verstopte poriën en acne-gerelateerde problemen aanpakken.

Het is ook goed om te weten dat zowel AHA's als BHA's de gevoeligheid van de huid voor de zon kunnen verhogen.

Daarom is het essentieel om dagelijks zonnebrandcrème te gebruiken, vooral als je deze chemische exfolianten gebruikt.


Als je AHA's of BHA's opneemt in je huidverzorgingsroutine, begin dan met lagere concentraties en verhoog het gebruik geleidelijk naarmate je huid zich aanpast. Om de voordelen van AHA's of BHA's ten volle te ervaren, kun je luxe huidverzorgingsproducten zonder luchtverf gebruiken of producten van topmerken in cosmetica of natuurlijke huidverzorgingsmerken die bekend staan om hun kwaliteit en doeltreffendheid. Vergeet niet om na te gaan met een geschikte natuurlijke gezichtshydraterende crème om de hydratatie optimaal te houden en de vochtbarrière van je huid te beschermen.Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page