top of page

Fruitzuurpeeling

Bijgewerkt op: 23 apr.


Als je aan het woord fruitzuurpeeling denkt, dan denk je misschien al snel aan een fruitzuurpeeling voor thuis. Maar wist je dat er nog effectievere fruitzuur behandelingen zijn? Bij Bloomiing in Loosdrecht hebben we een hoop mooie fruitzuurpeelings waarmee je huidproblemen als huidveroudering, acne, pigmentvlekken, droge vochtarme huid, rosacea, couperose en grove poriën aan kunt pakken. Zelfs je huid hydrateren kan met een fruitzuur peeling. In deze blog lees je alles over fruitzuurpeelings en waarvoor je fruitzuur behandelingen allemaal in kan zetten.


Fruitzuurpeeling bij Bloomiing

De fruitzuurpeelings, ook wel AHA peeling genoemd, vallen onder de chemische peelings. De naam chemische peeling komt van de chemische reactie in de huid die de ingrediënten veroorzaakt. Deze ingrediënten dragen bij aan de celvernieuwing en zijn volkomen veilig. Een fruitzuurpeeling zorgt ervoor dat dode huidcellen afgescheiden worden en versnelt de huidvernieuwing. Het maakt je huid strakker, steviger en gezonder.

Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan invloeden van buitenaf die deze zowel van binnen als van buiten de huid kunnen beschadigen. Denk aan zoals zon, wind, medicijngebruik, ongezonde voeding en uitlaatgassen. Een goede huidverzorging mag dan natuurlijk niet ontbreken. Om je huid een egale, frissere en jongere uitstraling te geven is een fruitzuurpeeling een echte uitkomst. Voordeel een fruitzuurpeeling kun je het hele jaar doen.

Heb jij veel last van bijvoorbeeld huidveroudering, puistjes, vlekjes, droge huid vochtarme huid, onzuiverheden, acne, actieve ontstekingen, hyperpigmentatie, grove poriën, melasma of rosacea? Maakt het je soms onzeker en zou je er graag wat aan willen doen? Bij Bloomiing bieden we voor elke probleem een fruitzuurpeeling aan. Deze kunnen huidproblemen kunnen tegelijk behandeld worden. Elk fruitzuur heeft zijn eigen werking en kracht en geschikt van blanke tot colour of skin.


Wat is een fruitzuurpeeling?

Maar wat is een fruitzuurpeeling eigenlijk? Zullen eerst iets meer vertellen over hoe je huid is opgebouwd, en dus wat is je huid? De zichtbare laag van je huid, die je kan aanraken is je opperhuid. Deze laag zorgt voor stevigheid van de huid en biedt tevens ook bescherming tegen beschadiging, uitdroging maar natuurlijk ook tegen het binnendringen van schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. De hoornlaag wordt gevormd door verhoornde, dode huidcellen. Bij een fruitzuurpeeling brengt de huidspecialiste fruitzuren aan op de huid, waardoor er een steriele ontstekingsreactie op gang komt. De fruitzuren zorgen ervoor dat de dode hoorncellen gaan afschilferen, dat noem je ook wel exfoliëren. Dit maakt de hoornlaag weer dunner en elastischer. Als er pigment in de hoornlaag aanwezig is, schilfert dat ook af, waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

Echter elke huidprobleem wat behandeld wordt, en je aan een nieuw traject begint met je huidverzorgingsreis, kan eerst verergeren voordat het geneest. Verder versnelt een fruitzuurpeeling de huidvernieuwing, waardoor er weer een frisse, stralende nieuwe huidlaag zichtbaar wordt. Het gebruik van fruitzuren verbetert de grootte van de hoorncellen, vooral na intensieve zon blootstelling. Tot slot verbetert deze behandeling de vochthuishouding in je huid. Je kan een fruitzuur peeling doen op je gezicht, je hals, decolleté en handen maar vergeet de rest van je lichaam niet. Je benen en billen en armen kunnen ook heel mooi behandeld worden en je bereikt er mooie resultaten mee.


Een fruitzuurpeeling betekent dus minder diepe rimpels, minder fijne lijntjes, minder pigmentvlekken, minder acne littekens en een goed gehydrateerde huid. Na de behandeling voelt je huid heerlijk glad en fris aan. Fruitzuren zorgen niet alleen voor een hoornlaag oplossend effect maar ze werken ook anti-bacterieel. Dit maakt fruitzuur peelings zeer geschikt voor de verzorging van onzuiverheden, zoals hyperkeratose (verhoorning van de huid), post inflammatoire hyperpigmentatie (roodheid na een ontsteking), grove poriestructuur, acne, littekens, droge huid vochtarme huiden de verouderde of verslapte huid.


Wat is fruitzuur dan precies?

Een fruitzuurpeeling bestaat uit fruitzuren, die we ook AHA zuren (zie eerdere Blog voor meer uitleg) noemen. Er bestaan verschillende soorten fruitzuren, allemaal met een eigen specifieke werking. We kiezen daarom altijd een fruitzuurpeeling die past bij jouw wensen en huidtype. De oorsprong van deze zuren is ruim: planten, paddestoelen, fruit, ..... Zo kunnen we doelgericht behandelen en de mooiste resultaten bereiken.

  • Phytic zuur (fytinezuur)

Fytinezuur is een natuurlijke fruitzuur, dat wordt verkregen uit rijstzemelen. Het verwijdert overtollige dode huidschilfers (exfolieert) en hydrateert de huid. Daarnaast heeft fytinezuur ook een oplichtend effect op pigmentvlekken en verhinderd de melamineproductie. De werking van fytinezuur is vergelijkbaar met de werking van glycolzuur, maar is wat milder voor de huid.

  • Mandelic acid (amandelzuur)

Dit is een 100% natuurlijk fruitzuur dat wordt gewonnen uit amandelen. Dit zuur dringt traag in de huid, bevordert de celvernieling en stimuleert de collageen- en elastineproductie. Enerzijds verwijdert het dode huidcellen, pakt oppervlakkige pigmentvlekjes en roodheid aan. Anderzijds heeft het een antibacteriële werking, vermindert de productie van talg.

  • Glycolic acid (glycolzuur)

Dit fruitzuur werkt door de dode huidcellen aan het huidoppervlak af te breken. Verschillende huidproblemen zoals zonneschade, een ongelijkmatige teint, ruwe, schilferige huidplekken, fijne lijntjes en rimpels worden door deze vorm van exfoliëren aangepakt. Het geeft de collageenproductie een boost, stimuleert celvernieuwing, zuivert poriën en hydrateert de huid. Deze bovenstaande processen zorgen ervoor dat je na een fruitzuurpeeling met glycolzuur een strakkere en stevigere huid krijgt, en is geschikt om oppervlakkige rimpels en lijntjes zachter te maken.

  • Lactic acid (melkzuur)

Dit zuur is van nature aanwezig in de huid, dit type zuur wordt zeer goed getolereerd, veroorzaakt zelden irritatie en hydrateert de huid op een natuurlijke manier. Melkzuur helpt de huid te egaliseren en stimuleert de celvernieuwing zonder de huid uit te drogen. Het is daarom een perfect ingrediënt voor de droge en de rijpere huid. Ook beschermt het de pH-waarde van de huid en doodt organismen die huidklachten kunnen irriteren, zoals schimmels, gisten en de demodex mijt, die rosacea kan veroorzaken. Kortom, melkzuur maakt de huid zachter, weerbaarder, toleranter tegen indringers en verheldert de teint van de huid. Daarnaast een prachtig zuur wat tegen hyperpigmentatie, huidinfecties en efficiënt werkt tegen roodheid en couperose.

  • Salicylzuur (zuur)

Is oplosbaar in vet en zorgt voor een exfloiliatie van de diepere lagen van de huid. Bezit bovendien anti-inflammatoire eigenschappen die afwezig zijn in andere zuren. Ideaal dus voor de behandeling van de vette en acne huid. Stimuleert de celvernieuwingen, de collageenproductie en biedt daardoor ook een oplossing tegen huidproblemen zoals rimpels, onvolmaakte huid en bruine plekken.


Wat kost een fruitzuurpeeling?

De prijs van een fruitzuurpeeling is verschillend. Je kunt kiezen tussen een losse fruitzuur behandeling of fruitzuurpeelings in kuurverband. Hoeveel behandelingen voor jou het beste resultaat geven, is persoonlijk. Na de eerste behandeling zie je al verbetering in de structuur en textuur van je huid. Hoe sterker de fruitzuurpeeling, hoe beter het resultaat. Als je kiest voor een kuur, kunnen we het optimale resultaat realiseren.

Voor dat resultaat spelen een aantal factoren mee: het soort huidprobleem dat je aan wil pakken, hoe snel je huid zich herstelt en vernieuwt en het gebruik van de juiste thuis verzorgingsproducten. Bij dat laatste hoort ook het dagelijkse gebruik van zonnebescherming van minimaal SPF 30. Wanneer je met een fruitzuurpeeling pigmentvlekken of de huidstevigheid wil verbeteren is een fruitzuur behandeling in kuurverband zeker een goed idee. Over het algemeen zie je 3 à 4 behandelingen al echt goede resultaten. We adviseren minimaal 6 behandelingen in kuurverband te doen, dan evalueren voor het verdere verloop van de behandelingen.Onze huidspecialiste adviseert je ook graag over de juiste thuisverzorgingsproducten, die aansluiten bij je persoonlijke behandelplan. Daarnaast wordt er geadviseerd twee weken voor de eerste behandeling te starten met de Active Peel van Celestetic.

Deze active peel zit vol met amandelzuur, die werkt op het verdunnen van de huid en huidverbetering en Niacinamide Vitamine B3) die de huid versnelt hersteld. Boek daarbij een hyaluronzuur sheet mask en je down-time halveert.


Even iets meer over het ingredient Niacinamide: Niacinamide zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije vetzuren. Deze natuurlijke huidvetten versterken de barrièrefunctie. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Doordat niacinamide een licht exfoliërende werking heeft, vermindert de kans op het krijgen van schilfertjes. Bij regelmatig gebruik wordt de huid gladder en stralender en zullen fijne droogtelijntjes minder opvallen. Niacinamide heeft ook anti-inflammatoire (ontstekingsremmende) eigenschappen die het een uitermate geschikt ingrediënt maken voor mensen die last hebben van acne, rosacea of rode plekken. Het ingrediënt remt de histamineproductie; dit stofje zorgt bijvoorbeeld voor de roodheid en jeuk bij muggenbeten. Ook andere stoffen die een ontstekingsreactie (roodheid, jeuk, zwelling) veroorzaken worden geremd. Er zijn meerdere goede en onafhankelijke onderzoeken uitgevoerd die hebben aangetoond dat niacinamide de huid kalmeert.

Buiten het feit dat niacinamide ontstekingsremmend werkt, remt het ingrediënt ook de talgproductie, dus perfect bij acne huidjes. Ten slotte is gebleken dat de vitamine de huid beschermt tegen de schade van de zon. Muizen die werden behandeld met de stof hadden 70% minder kans op het krijgen van huidkanker!

Fruitzuurpeeling in combinatie met huidverbetering

Tegenwoordig kan je een fruitzuur peeling het hele jaar ondergaan, ook in de zomer. Om dieper te peelen bij bijvoorbeeld pigmentvlekken of huidversteviging is de winter wel nog steeds het gunstigste moment om een fruitzuur peeling te ondergaan. Omdat de zon zich in de winter minder (sterk) laat zien, herstelt je huid beter na een peeling.

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat je je huid goed voorbereidt met thuisproducten van Celestetic, een aantal weken voor de eerste fruitzuur behandeling. Hiermee zorg je dat je huid helemaal is klaargestoomd voor de fruitzuurpeeling. Omdat we deze producten ook tijdens de behandeling gebruiken, versterken de producten en fruitzuur behandelingen elkaar voor het mooiste eindresultaat.

Je kan fruitzuurpeelings ook goed combineren met andere huidverbeterende behandelingen. Zo is de combinatie van een fruitzuur peeling en microneedling een populaire combinatiebehandeling in de Skin boutique te Loosdrecht. Zowel microneedling als fruitzuur peelings stimuleren de productie van het lichaamseigen natuurlijke collageen. De behandelingen versterken elkaar. Voorafgaand aan de behandeling bespreekt onze huidspecialiste jouw huidwensen, bekijkt jouw huidconditie op dat moment en stelt op basis daarvan in overleg met jou het ideale behandelplan op.


Fruitzuurpeeling als anti-aging / droge vochtarme huid

Vanaf je dertigste krijgt je huid steeds meer moeite om van haar dode huidcellen af te komen en wordt het steeds moeilijker om collageen en elastine aan te maken. Dit resulteert in een doffe, slappe huid met meer rimpels, die ook nog eens sneller geïrriteerd is. Een fruitzuurpeeling is dan ook een van de beste opties om de rijpere huid op te frissen. Je krijgt niet alleen je glow terug, maar je zult ook gaan zien dat je huid strakker en steviger wordt en de fijne lijntjes minder worden. Dit bereik je als je de fruitzuurpeelings in kuurverband doet. Verder blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde fruitzuurpeelings effectief zijn bij het behandelen van ouderdomsvlekken, door een peeling die glycolzuur bevat in te zetten.Fruitzuurpeeling bij acne

Een fruitzuurpeeling kan ook ontzettend effectief zijn bij acne klachten. Een fruitzuurpeeling pakt namelijk meerdere factoren tegelijkertijd aan. Bij acne is exfoliatie erg belangrijk, want het helpt om tot diep in de poriën te zuiveren en ontstekingen te voorkomen door de celvernieuwing te stimuleren. Als je dode huidcellen niet regelmatig laat verwijderen, kunnen deze je talg uitgangen verstoppen, waardoor er meer ontstekingen en puistjes kunnen ontstaan.

Onze huidspecialiste kijkt eerst goed naar de vorm van acne. Gaat het om mee-eters of verstopte poriën? Zijn er veel (onderhuidse) ontstekingen aanwezig in de huid? Zijn er acne littekens als een gevolg van puistjes? Aan de hand van dit huidbeeld kiest de huidspecialiste de juiste fruitzuurpeeling. Peelings met glycolzuur, citroenzuur, melkzuur, salicylzuur, amandelzuur en vitamine C richten zich vooral op het verminderen van acne, hyperpigmentatie, rosacea en ontstekingen. De verschillende zuren kunnen tegelijk ingezet worden.


Fruitzuur peeling tegen littekens

Door acne kunnen er littekens achterblijven. Hoe ernstiger of dieper de acne, hoe groter de kans is op het verkrijgen van littekens. Acne littekens zien eruit als putjes, deukjes of kleine verheven plekjes op de huid. Er kan ook sprake zijn van kleurverschillen, grove poriën of een huid die onregelmatig aanvoelt. Een fruitzuur peeling helpt om de acne littekens te verwijderen en te verminderen. De huid wordt zachter, gladder, egaler, littekens verminderen, grove poriën verfijnen en de kleur van de huid verbetert. Een fruitzuurpeeling tegen littekens zorgt ervoor dat het bovenste huidlaag, waarin zich de dode huidcellen bevinden, op een versneld tempo afschilfert, zodat er een nieuwe, gladde huid kan ontstaan. De fruitzuur peelings die wij gebruiken voor de huid bij acne en acne littekens zijn minder agressief en bevatten glycolzuur. Glycolzuur zorgt ervoor dat de samenhang tussen de opperhuidcellen verslapt.


Fruitzuurpeeling bij rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening die zich kenmerkt door blijvende roodheid en zichtbare vaatjes in het gezicht. Ook bestaat er een rosacea subtype waarbij er bultjes, puistjes en rode verdikkingen ontstaan. Rosacea wordt onder andere veroorzaakt door de demodex mijt. De rosacea huid is per definitie een zeer gevoelige huid. Toch bestaan er enkele peelings die de huid kunnen verbeteren zonder de aandoening te verergeren. Deze peelings herstellen de vochtbalans, versterken de huidbarrière en verminderen roodheid en (onderhuidse) puistjes. Ook pakt de fruitzuur behandeling de demodex mijt aan. We gebruiken fruitzuren als glycolzuur, azelaïnezuur of amandelzuur voor deze behandeling. Deze laatste 2 ingrediënten kunnen we ook gecombineerd aanbrengen om de werking te versterken.


Fruitzuurpeeling tegen pigmentvlekken

We zetten fruitzuurpeelings ook in om hyperpigmentatie aan te pakken. De fruitzuren zorgen ervoor dat nieuwe pigmentvorming wordt afgeremd en bestaande pigmentvlekken worden verminderd door deze te bleken. Dat maakt een fruitzuurpeeling tegen pigmentvlekken heel effectief.

Bij het behandelen van pigmentvlekken is de voorbereiding van de huid in de weken voorafgaand aan de fruitzuurpeeling kuur weer erg belangrijk. Deze voorbereiding bestaat uit Celestetic producten voor thuisgebruik, die ingrediënten bevatten die pigmentvlekken al aanpakken. Na de voorbereiding van 1 à 2 weken starten we met de kuur, die bestaat uit een reeks van 6 behandelingen die elk met een interval van 3 weken mogen worden uitgevoerd. Na deze behandeling is het belangrijk dat je je huid goed beschermt met een SPF30, om nieuwe pigmentvorming tegen te gaan.


Fruitzuurpeeling bij Bloomiing

Na het lezen van deze blog weet je hopelijk een stuk meer over fruitzuur peelings. Heb je nog vragen of wil je graag een peeling plannen? Bij Bloomiing in Loosdrecht helpen we je graag verder. Direct zelf online een afspraak plannen kan via deze pagina.

Recente blogposts

Alles weergeven

AHA Vs. BHA

Comments


bottom of page